Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień.
Każdego roku 8 listopada przypada Ogólnopolski Dzień Zdrowego Śniadania. Jak wiadomo uczniowie klasy drugiej od dawna promują w szkole zasady zdrowego stylu życia, w związku z tym bardzo chętnie włączyli się w obchody tego dnia i własnoręcznie wykonali zdrowe i kolorowe kanapki.
Na początku przypomnieliśmy sobie pojęcie „ zdrowa żywność” oraz 12 zasad zdrowego odżywiania.
Następnie omówiliśmy zasady higieny i właściwego oraz bezpiecznego zachowania się przy stole.
Po czym mogliśmy przystąpić do pracy. Na stole znalazły się : pieczywo, sery, jajka, ogórki , szczypiorek i inne zielone warzywa, pomidory, serki topione, wędlina, i wiele innych.
Okazało się, że samodzielne przygotowanie śniadania było dla dzieci wielką frajdą. Na twarzach promieniał uśmiech i zachwyt. Uczniowie musieli wykazać się umiejętnością planowania własnej pracy. Rozwijały też swoją kreatywność.
Dzięki takim zajęciom już kolejny raz mogliśmy zrealizować treści przedmiotowe doradztwa zawodowego i utrwalić oraz pogłębić naszą wiedzę na temat zawodu kucharza.
Celem przeprowadzonych zajęć było:
- rozwijanie świadomości znaczenia zdrowego odżywiania się dla człowieka;
- rozwijanie współpracy w zespole;
- rozwijanie sprawności małej motoryki w zakresie przyrządzania posiłku;
- poznanie zasad bezpieczeństwa w kuchni;
- rozwijanie kompetencji matematycznych : przeliczania, szacowania wagi, tworzenia zbiorów, klasyfikowania;
- utrwalenie wiadomości na temat zawodu kucharza;
- integracja klasowa.
Serdecznie dziękujemy rodzicom uczniów klasy drugiej, którzy jednogłośnie poparli pomysł przygotowania przez dzieci własnego śniadania.
Po skończonej pracy z apetytem zjedliśmy nasze kanapki, a także zaprosiliśmy na wspólną ucztę niektórych pracowników szkoły.
Opracowała: Anna Płatos