Dzień Gofra w klasie drugiej

W kalendarzu świąt nietypowych 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra – data z pewnością lubiana przez wszystkich amatorów słodkości.

Samych gofrów nie trzeba też chyba nikomu przedstawiać. Wafle z ciasta naleśnikowego – chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku – najczęściej podawane z bitą śmietaną i owocami, ale też z dżemem, cukrem pudrem lub lodami. Jednak można je jeść również w wersji wytrawnej, na zimno lub ciepło – w każdej smakują dobrze i każdej trudno jest się oprzeć!

Uczniowie klasy drugiej tego dnia także zajadali się przepysznymi goframi. Na początku poznaliśmy pochodzenie i przepis na te słodkości, następnie dzieci mogły same udekorować swoje goferki, które zapewnili im rodzice, za co składamy serdeczne podziękowania.

Na naszym stole pojawiły się owoce, posypki, nutella, bita śmietana i inne. Dzieci eksperymentowały, dekorowały jak tylko chciały. Później nadszedł czas na najlepsze – „KOSZTOWANIE”.
Dzięki takiej lekcji realizując treści z zakresu doradztwa zawodowego przypomnieliśmy i utrwaliliśmy sobie specyfikę pracy kucharza i cukiernika.

Uczniowie klasy drugiej życzyli sobie, aby 25 marca powtarzał się każdego dnia.                                   


Opracowała : Anna Płatos