Omawiając blok tematyczny „Jesień w sadzie i w ogrodzie” dzieci z klasy drugiej poznały drzewa owocowe, owoce krajowe oraz obecne w naszym jadłospisie owoce egzotyczne. Ponadto rysowaliśmy i uczyliśmy się opisywać wybrany przez siebie owoc. Zapoznaliśmy się z piramidą zdrowego żywienia oraz zapisywaliśmy przepis na zdrową przekąskę.
Dzień 4 października był w naszej klasie bardzo „ owocowy”. Dzieci przyniosły do szkoły : jabłka, gruszki, banany, winogrono, arbuza, śliwki, pomarańcze. Wszyscy mieli radosne minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy.
Podczas zajęć uczniowie w ramach realizacji treści doradztwa zawodowego poznali specyfikę zawodu kucharza i uczestniczyli w zajęciach kulinarnych – robili sałatkę owocową. Przed przystąpieniem do pracy wszyscy dokładnie umyli ręce. Następnie przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
Drugoklasiści pokazali, że pod czujnym okiem swojej wychowawczyni potrafią bezpiecznie posługiwać się nożem podczas krojenia owoców.
Degustacja sałatki owocowej była bardzo przyjemna. Dzieciom wyjątkowo smakowały owoce w takiej postaci, tym bardziej, że był to efekt ich pracy. Po tych zajęciach uczniowie klasy drugiej na pewno zapamiętają, że to co zdrowe może być również bardzo smaczne.
zobacz więcej zdjęć
Opracowała: Anna Płatos