W pierwszym półroczu roku szkolnego 2022/23 dzieci z OP pod opieką wychowawczyni Karoliny Zawadziak i uczniowie klasy III pod opieką wychowawczyni Marioli Kowy wzięli udział w XIII edycji projektu edukacyjnego „Zdrowo jem, więcej wiem”, realizowanym przez Fundację Banku Ochrony Środowiska pod patronatem honorowym Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser – Duda. Głównym celem projektu było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu, jak i tych szkodliwych. Przedszkolaki zarejestrowane jako zespół pod nazwą „Owocowe Misie” oraz klasa III jako „Rumiane buźki” uczestniczyli w etapie jesienno-zimowym.
Wprowadzeniem do projektu były zajęcia na temat „Warzywa i owoce na co dzień i od święta”. Dzieci uświadomiły sobie, jak ważne jest spożywanie warzyw i owoców, jak dużą rolę odgrywają w ich prawidłowym rozwoju.
W ramach tego zadania nasi uczniowie musieli przygotować inscenizację wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”. Przedszkolaki zaprezentowały swoje umiejętności aktorskie przed swoimi dziadkami i babciami, natomiast klasa III na swój występ zaprosiła młodsze koleżanki i kolegów oraz nauczycieli. W ramach realizacji tego zadania dzieci obchodziły na początku listopada Dzień Zdrowego Śniadania, w ramach którego przyniosły swoje ulubione składniki i samodzielnie przygotowały kanapki.
W ramach drugiego bloku rozmawialiśmy o Piramidzie Zdrowia. Dzieci dowiedziały się, co jest najważniejsze w naszej codziennej diecie, co powinni jeść, a czego najlepiej unikać. Na koniec przeprowadziliśmy dyskusję na temat zmian w sposobie odżywiania.
Braliśmy również udział w konkursach „Baw się z nami – owocami, warzywami!” oraz „Gra planszowa o Piramidzie Zdrowia”
Realizacja wszystkich zadań została udokumentowana wraz ze zdjęciami na stronie internetowej organizatora projektu. Dzięki zaangażowaniu wszystkich uczniów udało nam się zrealizować założenia projektu w całości i uzyskać dużą ilość punktów.
Mamy nadzieję, że wysiłek włożony w realizację projektu zaprocentuje w przyszłości i przekona naszych uczniów do częstego spożywania warzyw i owoców jako substytutu słodyczy.
zobacz więcej zdjęć
Opracowały: Karolina Zawadziak, Mariola Kowa