25 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Święto to wywodzi się ze Skandynawii, gdzie mieszkańcy tego regionu uwielbiają te słodkości.
Tego dnia uczniowie klasy II podczas zajęć dowiedzieli się wielu ciekawostek na temat gofrów. Poznali zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego. Utrwalili przestrzeganie zasad higieny podczas posiłków oraz nawyków kulturalnego zachowania się przy stole. Podczas zajęć realizowane było również doradztwo zawodowe w kierunku przybliżenia zawodu cukiernika/kucharza.
Drugoklasiści zapoznali się z przepisem na pyszne gofry oraz ze sposobem ich przyrządzania. Tego dnia wszystkie dzieci zajadały się pysznymi goframi przygotowanymi przez rodziców. Każdy uczeń mógł dokonać dekoracji według własnego pomysłu. W ruch poszły: owoce, bita śmietana, Nutella, kolorowe posypki, cukier puder i inne składniki według uznania i upodobań dzieci. Degustacja gofrów dostarczyła ogromnej radości. Uczniowie częstowali swoje rodzeństwo, uczące się w naszej szkole, nauczycieli, pracowników szkoły, a także starsze koleżanki i kolegów.
Gofry wszystkim bardzo smakowały.
zobacz więcej zdjęć
Opracowała: Anna Płatos