Dobrodziejstwo soków owocowych i warzywnych

                


Świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne są dużo lepsze od tych dostępnych w sklepach. Co do tego nie ma wątpliwości już po pierwszym łyku takiego napoju. Oprócz tego, że świetnie smakują, to fantastycznie oczyszczają organizm i zaopatrują go w mnóstwo witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Usuwają martwe komórki, rozpuszczają śluz, sole i kamienie. Kolejną ich zaletą jest to, że są szybko przyswajane przez organizm – w ciągu około 30 minut.

Uczniowie klasy pierwszej realizując program wychowawczo – profilaktyczny naszej szkoły w zakresie zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania postanowili zrobić własne soki owocowe i warzywne. Dodatkowo bierzemy czynny udział w wydarzeniu „ Program dla szkół” z którego korzystają dzieci z klas 1-5 jedząc owoce i warzywa.

Przed przystąpieniem do pracy zapoznaliśmy się z sokowirówką – poznaliśmy jej budowę i działanie oraz utrwaliliśmy sobie zasady bezpieczeństwa i higieny. Następnie przeszliśmy do działania. Dzieci obsługiwały urządzenie pod nadzorem i z pomocą nauczyciela.

 Wrzucały do maszyny przyniesione przez siebie owoce i warzywa: marchewki, jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki.

Po czym wypiliśmy soki i porozmawialiśmy o ich walorach odżywczych.

Naszymi napojami chętnie częstowali się również dorośli m.in. pani Dyrektor Agnieszka Kołatkowska, nauczyciele i pracownicy szkoły.

Sok bardzo wszystkim smakował ponieważ wykonany był przez dzieci, bez dodatku cukru i konserwantów.


zobacz więcej zdjęć


Opracowała: Anna Płatos