18 października 2018 roku uczniowie klasy IV- VIII , wczesnym rankiem, wyruszyli do Warszawy, aby w ramach realizacji doradztwa zawodowego poznać interesujące zawody. Stolica , w tym dniu, miała zaoferować nam wiele atrakcji, jednak najbardziej wyczekiwana, pełną tajemnicy i niespodzianek miały być warsztaty w Manufakturze Czekolady CHOCOLATE STORY.
Przed wejściem powitał nas napis;
ZAPRASZAMY DO ŚWIATA, W KTÓRYM SPEŁNIAJĄ SIĘ CZEKOLADOWE MARZENIA!
W środku przywitał wszystkich cudowny aromat unoszący się w powietrzu, był to zapach czekolady. Dowiedzieliśmy się, że Manufaktura Czekolady to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Cały proces produkcji ma miejsce pod jednym dachem i to zdaniem wszystkich może zagwarantować niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady. W takich tabliczkach nie używa się proszku kakaowego lub innych półproduktów. To dokładnie tak, jak z sokiem wyciśniętym prosto z owocu – jest bez porównania lepszy od tego z koncentratu.
Słuchając historii powstania Manufaktury mogliśmy rozkoszować się pitną czekoladą i zasmakować prawdziwego ziarna kakaowca. Podczas pobytu w Manufakturze dowiedzieliśmy się również, że w czasie produkcji wyrobów czekoladowych używane są różne ziarna kakaowca – bo każde z nich ma swój charakter i ogromny wpływ na smak czekolady. Nuty smakowe wywodzące się z ziarna kakao podkreślane są także przez dodatki takie jak: imbir, żurawina, kwiat soli morskiej i wiele innych.
Aby doświadczyć tego wszystkiego o czym się dowiedzieliśmy i chociaż w małej części poznać zawód cukiernika, mogliśmy skomponować specjalną czekoladę na „życzenie”, dokładnie taką, o jakiej zawsze marzyliśmy!
WARSZTATY CZEKOLADOWE CZAS ZACZĄĆ!!!!!!!
W grupach i pod nadzorem pracownika Manufaktury każdy z nas komponował tę jedną , jedyną CZKOLADĘ MARZEŃ.
Po ,,czekoladowej przygodzie” udaliśmy się do HANGARU 646. Jest to pierwszy park trampolin w Warszawie. W dawnym hangarze lotniska Gocław na powierzchni 2700m2 czekało na nas ponad 60 trampolin od rekreacyjnych po sportowe. Tu, pod okiem doświadczonego trenera , mogliśmy ,,spalić,, to co wcześniej nagromadziliśmy w Manufakturze oraz poznać profesjonalizm tego popularnego , szczególnie wśród młodzieży, zawodu – trenera.
Każdy znalazł coś dla siebie od skoków indywidualnych z miejsca i z wysokości po zawody drużynowe. Wszystko oczywiście pod fachowym okiem personalnego.
W drogę powrotną wyruszyliśmy zmęczeni, ale pełni wrażeń i nowych doświadczeń:)
Opracowała: Beata Molenda